Aplaceformetoexpressmyfeelingsince

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, April 23, 2011

pengalaman temuduga IPG kplspm 2011

peeps. i'm back. ! teeheee :D

tadi kan adik beli roti canai tuk makan pagi. sedangsedang menyuap cebisancebisan roti canai itu, teringat pulak tyme makan SUPPER tengahmalam mase kat kuantan dulu. DULU ? alaa, beberapa bulan yang lepas hehe. kire cam roti canai mengkasar yang jual kat arked sekilau tu jadi penguat semangat kami tuk study malam lahh. konon. hehe. 
cukup. berbalik kepada cite asal. kim na cite kann pengalaman temuduga IPG ataupun maktab ari tuh, just wanna share with kawankawan yang maybe akan pegi sesi temuduga pada minggu hadapan or bulan hadapan. :)

oleh kerana tempat IPG tu jauh terletak disebelah KTU- sebab kim tinggal disebelah KTS. kami kena bertolak awal sikit. tapi last-last lambat sampai jugak. emmm. naseb ujian insak ta start lagi. orang tua-tua cakap memang kalau dah ade jodoh memang tak kemana lah kan. haaishh korang jangan silap faham, kat sane kim dapat jumpe rakanrakan TESLIANs uitm kuantan yg apply IPG jugak. syok weyh. masingmasing exsaited macam ape, yelah kann dah lame kami ta jupe. hehe. :D 

TO cahaye, emi, alia, adah, tinul, nasihah, umi, ijat, cha, dan semua yang dapat temuduga IPG,,
semoga kita dapat apa yang kita impikan yee. nanty wat gathering lagi.insyaALLAH if dapat peluang tawaran IPG samesamelah kite berjuang mengejar impian belajar TESL nanty. ^^

back to our topic, first session interview tu ialah ujian insak. semua candidates kene masuk dalam bilik temuduga and panel tu akan bagi taklimat and then kita kene jawab ujian insak yang ade 135 soalan tuh within 30 minit. seriously kim ingat kan jawab bulat dalam kertas soalan jee, rupenye kene lorek atas kertas omr. omg. rase cam na jawab soalan SPM jee. hoho. cukup masa 30 min, kami diarahkan berhenti and rilex kejap. 

then, after 5 minutes, we were asked to sit in semicircle and sat in front of the panel. seriously cuak. later, panel tu bagi soalan tuk sesi yang kedua iaitu discussion session. if i not mistaken, tajuk die pasal curricular activities at school. we have to talk about our own experiences joining the curricular activities and the benefits. it was quite easy BUT four of us didnt performance well. maybe its because we didnt allowed to write anything on the paper. the panel wanted to see us talk and talk. naseb baek jugak sesi nie ta ikot turn, anyone can talk first. during this session, we must be talkative, confident, and brave to give any opinions and please DO NOT shy to talk. 

last session is personal interview. sesi nie kalau kita ta leyh na perform dgn baik tyme discussion tuh, gunakan sesi ini dengan sebaiknye. tarik perhatian panel dgn cara percakapan yang menarik. no need any jokes or anything. just be urself. and also, kita kena alert dgn isu-isu semasa terutamanya dalam bidang pendidikan, global, ekonomi, dan juga tahu mengenai pengetahuan am like nama-nama menteri, local foods, negeri, sultan. sebab mane lah tahu kan panel tu tanye. kadang-kadang panel maen tanye jee sebab die na tengok kite nie prepare ta, gagap ta bile kene tanye macammacam. macam yang kim kene, kim ta ditanye langsung pasal current issues. maybe panel tu da penat tanye soalan yang same ulang-ulang kali. they just asked me bout my educational background, my village, local foods, my participating in english club, activities  planning during the year ahead,my parent's occupation and the last one is my special birthday celebration. 

sometimes during the session i cant answer their question very well and i try harder and hope that i can get this offer to further my study in TESL programme. i am really reallyy hope that my dreams will become true. hanya setakat ini yang dapat kim kongsian bersama kawankawan sekalian. maybe ade antara kalian yang mempunyai pengalaman yang lebih menarik, silalah tinggalkan link anda ye. nanty kim jalanjalancarimakan yee kat blog korang semua. hehee. :)

have a nice day everyone !

today is my FIRST-DAY working ! i'm not more a pengnggur. teehee :p
 

10 comments:

Ms.D said...

Assalamualaikum. Emm, you may not know me neither i am. Last time, i just google something like this "pengalaman temuduga ipg 2011" and your blog just figure it out. Well, thanks for the experiences (I love the way you write em) & indeed it gives me some pictures for the situations. Oh yes, my interview. Haha, tomorrow - At Lembah Pantai (Hey, tesl too!). Wish me luck~ And u too, all the best. Nice to be friend with you!

=)

Cik Kim said...

waalaikumussalam Ms D. thanks for reading my entry.hehe. goodluck for your interview. the important thing is u mesty confident and just keep on talking ta kesah lah tyme tu u da blank tataw na cakap pasal ape, kalau repeat same ideas powm, just do it. BUT u kene pandai cover lah. wish all the best. nice to noe u too. thanks for dropping by here. :D

Ms.D said...

Anyway, i'm done! Haha~ Best, sgt3x. Thanks for the wishes =) Really appreciate that~!

Cik Kim said...

hehee. welcome ms D. take care ! :)

miz said...

salam.. saya pun nak menghadiri temuduga ipg minggu depan for tesl. interviewnya dalam bi ker?
oh my??? it's scary... tq..for tip kat atas.. :D

Cik Kim said...

@miz ,,,Good Luck to you. All the Best. :)

alinNONO said...

kak , temuduga ipg ni mmg kne berckap dlam english ye ?

Cik Kim said...

Hai @alinNONO, yes, mostly iv in English. have faith sis. You can do it. :)

YanaO said...

Salam ya sis. Saya in shaa Allah akan pegi interview utk ipg ni next week. Kursus bahasa inggeris. Sama mcm sis ke? :) Nak tanya,lps sesi interview tu,dia ade kena buat esei english eh for those yg amik kursus bahasa inggeris? Sbb i did some research, ada yg ckp ada, ada yg ckp takde. So confuse sikit hehe

raihan706 said...

assalamualaikum. i'm going for the ipg tesl interview this tuesday. i read some blogs talking bout their experience. some said that the interviewers asked them in malay. in ur opinion, should i just reply in malay or english? i'm afraid if asking in malay is a trap like, "org tny bm, die jwb bm.. jwb la bi. kate nk jd guru bi." you know, i think like that. haha.. so what do u think?